KWB Sint Rochus Deurne - Keitoffe Warme Bende

 

Foto’s.

Verslag Stegentocht Middelburg zaterdag 13 april 2024

Wat hebben de Suikerpoortgang, de Blindenhoek, de Kuiperspoort en het Koorkerkhof met elkaar gemeen? Als je één van onze 17 deelnemers aan de Steegjeswandeling in Middelburg was, dan had je ’t zeker geweten.

Gedurende ruim drie uur werden we door sympathieke gids Hans niet alleen rondgeleid in een wirwar van kleine, smalle en soms verdoken steegjes, maar werden we tegelijkertijd ook ondergedompeld in de merkwaardige doch rijke geschiedenis van Middelburg en zijn vroegere bewoners, de een al bekender dan de andere. En dat allemaal onder een blakende zon!

Met de nodige humor deelde de gids zijn weetjes met ons, en zo kwamen we o.a. te weten wat de functie was van de fluisterpoort voor verliefden, hoe Brian May van Queen ooit in Middelburg verzeilde, hoe de VOC bijdroeg tot de rijkdom van de stad, en welke spreekwoorden allemaal hun oorsprong in Middelburg vonden. Met een kwinkslag kon hij ons laten geloven dat Middelburg het centrum van de wereld was…
Zowat halverwege de wandeling werd een korte rustpauze ingelast, en werden we vergast op een drankje naar keuze én een plaatselijke lekkernij: een bolus, zoet en plakkerig, maar wel héél lekker.

In het tweede deel van de wandeling ging de gids op hetzelfde elan verder, en deed ons nog meer versteld staan van wat de mensheid wel niet te danken had aan zijn Middelburg. Zelfs de stad Parijs had er inspiratie gevonden voor het bouwen van haar eigen Arc de Triomphe. Bij het afsluiten van de rondleiding gaf hij echter wel toe dat een klein percentage van de vermelde wetenswaardigheden niet hélemaal waar was. Aan ons om uit te zoeken wat…
Tenslotte nog een woordje van welgemeende dank aan de anonieme doch bereidwillige fotograaf die ons clubje op de gevoelige – lees: digitale – plaat wilde vastleggen, maar uiteraard ook aan Grete voor de organisatie van deze zeer geslaagde daguitstap.
Afsluiten werd er tot tweemaal toe gedaan in de plaatselijke horeca. Voor de insiders: de uitdrukking “hij heeft de bonen gefret” is waarschijnlijk ook ontstaan in Middelburg.

KWB_admin

Scroll naar boven